Thingbaks klumme

Nedlukning: Nordjyske butikker mister op til 60 procent af årsomsætning

De fysiske butikker er hårdt ramt på omsætningen med nedlukningen, der varer både hen over jul og januarudsalget. Julehandlen for de fysiske butikker blev afkortet på grund af en coronanedlukning, og også januarudsalget er hårdt ramt. I august slog en ny herretøjsbutik i Aalborg dørene op, og det har mildt sagt ikke været med den bedste timing.

Da Karl Martin Hosbond åbnede sin herretøjsbutik i Aalborg i august, havde han ikke forestillet sig, at det første halve år skulle blive så udfordrende, som det har vist sig. Nogle butikker har tmistet op mod 60 procent af deres årsomsætning i forbindelse med julehandlen, men for deKARL har den første af slagsen været fyldt med restriktioner, og det har betydet 20 procent mindre omsætning end håbet.

- I de 15 år jeg har været med i detailhandel, er det her den mærkeligste jul, jeg nogensinde har oplevet. Jeg føler, vi har måttet kæmpe for alt. 

Nogle spørgsmål til Flemming Thingbak, direktør for Aalborg City

Hvor vigtig er julehandlen? 

- Den er meget vigtig. For nogle butikkers vedkommende er vi jo helt oppe at tale om, at det udgør 60 procent af den årlige omsætning, der ligger i forbindelse med julen, siger Flemming Thingbak. 

Hvordan gået med julehandlen i år, nu hvor der har været restriktioner?

- Den er jo ikke gået fantastisk, det kan vi lige så godt være ærlige at sige. Den har været udfordrende med diverse nedlukninger og ligefrem anbefalinger om at handle på nettet i stedet for at besøge de fysiske butikker.

Hvor dårligt er det så gået? 

- Jeg har ikke nogle faktuelle tal i de mange butikker, men et skud fra hoften er, at vi taler 70-80 procent af det, man havde håbet. Og det er klart, at det gør ondt.

Hvad siger butiksindehaverne?

- De er frustrerede men også opmærksomme på, at der er noget, der er vigtigere end at holde de fysiske butikker åbent. Men det er klart, at når man er truet på eksistens, som mange butikker kan risikere at blive, så er man frustreret og rigtig ked af det.

Hvor vigtigt er så januarudsalget for butikkerne?

- Januarudsalget er jo rigtig vigtigt - ligesom julehandlen. Nedlukningen betyder, at der nu går 14 dage, hvor vi ikke kan åbne for et januarudsalg. Jeg håber inderligt, at vi mandag 18. januar kan åbne de fysiske butikker igen, så vi kan få solgt varerne. Der bliver et voldsomt udsalg, når det kommer dertil. Det bliver på kort tid, man skal skubbe de her vintervarer afsted, så der bliver store rabatter.

Kan butikkerne så hente den tabte omsætning ind i løbet af januarudsalget?

- Nej de kan ikke hente pengene ind. Det er det samme som i marts. Det henter vi bare aldrig det tabte igen. Vi håber og tror, at vi snart kan komme i gang igen. Og jeg håber på ekstraordinære hjælpepakker til de fysiske butikker.


Du kan læse mere på TV2Nord her.

 

Salg af gavekort hitter

Det er hårde tider for detailhandlen, men der er også små lysglimt i mørket. Under juletræet har mangle oplevet, at der lå nogle tynde hvide kuverter.
Juleindkøbsoplevelsen har nemlig stået i coronaens tegn i år. Storcentre og stormagasiner har eksempelvis været lukket de seneste dage inden jul. Det har medvirket til, at mange nordjyder har købt en helt bestemt type gave. Salget af gavekort er nemlig eksploderet i Aalborg i år. Det fortæller Flemming Thingbak, der direktør i Aalborg City.

- Vi har aldrig – som i aldrig – solgt så mange gavekort som i år. Lige nu er der 4,1 million kroner i uindløste gavekort rundt om i de små hjem, og det er jo penge, som kommer tilbage til Aalborg midtbys butikker, når vi åbner op 4. januar, siger han.

Forklaringen på de mange solgte gavekort er ifølge Flemming Thingbak, at gavekortene kan købes på nettet. Derudover mener han også, at det er, fordi aalborgenserne udviser samfundssind.

- Vi ved jo, at butikkerne har haft det hårdt, og der er ikke noget, som vi hellere vil, end at have en levende midtby med masser af butikker, og det kræver selvfølgelig, at de bliver støttet. Og ved at købe et gavekort støtter man i høj grad butikkerne, siger han til TV 2 Nord.

Gavekortene til Aalborg City gælder til 200 butikker.

Mangler du en sen julegave - eller fødselsdagsgave til en, som fylder år inden 4. januar, kan du købe et gavekortbevis og få det leveret på mail med det samme her.

 

Kom og oplev magien

Pyha – det er en usædvanlig situation, vi alle sammen er i. Uanset, hvad man beskæftiger sig med, har man hele tiden den der tunge mørke Covid-19 sky hængende over hovedet. Nogle erhverv har det særdeles hårdt. Jeg tænker naturligvis primært på mink-erhvervet, som på alle måder er ramt, ikke mindst på det menneskelige plan. Det er forfærdeligt.
Detailhandlen er naturligvis også ramt af Covid-19. I Aalborg City begræder vi naturligvis nedlukningen af de syv kommuner i det nordjyske, men heldigvis er den store kundestrøm, vi plejer at have fra nord, nu igen begyndt.

Juleoplevelser er tilrettet

Vi er nødt til at navigere i den verden, vi lever i. I Aalborg City har vi tilrettet juleoplevelserne, så på Gammeltorv er der i stedet for boder i år opsat ca. 200 smukke juletræer. På Budolfi Plads kan du opleve vores smukke kronhjortefamilie, som er opstillet foran den smukke Sparekassen Vendsyssel bygning. Vi har i samarbejde med sparekassen lavet et ”Photopoint” hvor årets julebillede kan tages af børnene – og af barnlige sjæle.
Nytorv har igennem hele dette år været under ombygning – det lysner og Nytorv er nu blevet tilgængeligt igen. Også her har vi skruet op for julestemningen. Masser af juletræer er opstillet og midt på Nytorv dufter det pragtfuldt af brændte mandler fra den nostalgiske mandelbod. Overalt i midtbyen lyser vores smukke julebelysning op – det er ægte julestemning og butikkerne stråler om kap med lysene.

Butikkerne står klar

I Aalborg City er udvalget ganske enkelt det største, du kan opleve i Nordjylland. Alle butikker står klar med den allerbedste service, supergode bytteregler og personlig, engageret samt kompetent betjening. Vi står alle klar til at servicere dig og din familie til de bedste julegaveindkøb – ever...
I en kold, hård, uforudsigelig hjemmekontor-agtig tid håber jeg, at alle i hele Nordjylland kan komme på julegaveindkøb i Aalborg midtby. Vi trænger alle sammen til at komme ud og dufte, smage og sanse – og mærke det liv, vi længes så meget efter.

Så lad os stå sammen og passe godt på hinanden – så vi kan mødes igen....

Brug dine feriepenge lokalt  

I begyndelsen af oktober kunne danskerne søge om at få udbetalt tre uger af de indefrosne feriepenge, og det betyder flere millarder kroner i de danske lommer. Der er allerede mere end en million danskere, som har fået pengene udbetalt, og det skulle meget gerne sætte gang i hjulene i de trængte brancher rundt omkring i landet.

Uanset om du har planer om et nyt spisebord, tv, en gourmetmiddag eller en helt ny garderobe, har Aalborg City nu en appel til de aalborgensere, hvor pengene brænder i pungen: Brug dem lokalt!

- Marts-måned i midtbyen var jo skrækscenariet for, hvordan byens liv kan se ud, hvis ikke vi husker at støtte op om byens butikker, caféer og restauranter. Der var jo spøgelses-lignende tilstande i flere måneder, siger formand for Aalborg City, Flemming Thingbak.
- Med udbetalingen af op imod 60 mia. kr. er det derfor mit store ønske, at ”alle” vil benytte pengene i deres egen by, i deres egne butikker – det er så vigtigt for erhvervets overlevelse, forklarer han.

Brug pengene lokalt – og støt en række initiativer

Udover at være med til at holde gang i hjulene og skabe arbejdspladser, understreger Flemming Thingbak, at hvis vi husker at støtte lokalt, så støtter vi også direkte de mange initiativer, som man måske har en tendens til at tage for givet.
Eksempelvis Aalborgs smukke julebelysning, der hvert år er medfinansieret af byens butikker – og hvordan ville en jul uden disse se ud?

- Det klareste eksempel er julebelysningen i midtbyen, som folk jo rejser langvejs fra for at opleve. Det er man også med til at støtte, når man lægger sine penge i butikkerne, siger Flemming og fortsætter:
- Derudover kan vi også afholde forskellige events som koncerter osv. Vi vil så nødigt have scenarier i fremtiden, hvor vi oplever marts-lignende tilstande i vores fantastiske by. Aalborg skal gerne summe af liv fremover, og derfor er det så vigtigt, at vi husker at bruge pengene lokalt.

 

30 år med afgørende indflydelse på Aalborgs butiksliv - og han har aldrig fået en krone for sit arbejde 

Nils Andersen lagde grundstenene til Aalborg City - og har lige siden stået i spidsen for foreningen.

(Artikel fra Nordjyske)

Det var et farvel til en af de store i Aalborgs handelsliv, der fandt sted torsdag 10. september på Søgaards Bryghus. Da Aalborgs handelstandsforening - Aalborg City - 16. januar 1990 blev stiftet sad Nils Andersen med om bordet, og først i dag 30 år senere har han så givet stafetten videre.

Derfor var der forståeligt nok mange, der kom forbi for at gratulere, hvilket tydeligvis glædede Nils Andersen.
- Tak til alle jer, der er kommet her i dag. Jeg glæder mig virkelig over, at der er kommet så mange, sagde han til forsamlingen.

Det var på foreningens generalforsamling - tilbage i februar i år - at Nils Andersen annoncerede sit stop, og planen var derpå, at den officielle afskedsreception skulle holdes 12. marts. Men så kom corona-virussen og stak en kæp i hjulet på stort set alt. Og derfor var det først torsdag eftermiddag - med et halvt års forsinkelse - at afskedsreceptionen kunne afvikles.

- Endelig lykkedes det. På trods af COVID-19 og alle mulige andre ting, så er det endelig lykkedes, sagde Flemming Thingbak, der gennem de seneste 16 år har været foreningens direktør.
- Tænk engang, at du i 30 år har været ulønnet formand for cityforeningen i Danmarks fjerdestørste by, sagde handelsdirektøren videre - og han gjorde i den forbindelse meget ud af at sige den mangeårige formand et stort "tak" for indsatsen.
- Du er firstmover på alting - og det er også derfor, du er kommet så langt, sagde Flemming Thingbak og henviste derefter til en lang række af midtby-initiativer, som Nils Andersen har haft store aktier i - blandt andet julemarkeder, storskærmsarrangementer og sågar uddeling af gratis rødspætter i forbindelse med en fiskerimesse.
- Vi har ikke altid været enige om alting, men vi er altid kommet godt ud af det, sluttede Flemming Thingbak.

Det er i øvrigt Jes Asmussen, der driver forretningen Click, der har afløst Nils Andersen i formandsstolen hos Aalborg City.